Concept

Conceptul identitar al ediției din acest an a fost inspirat de una dintre cele mai mari capodopere ale umanității și creatorul ei: statuia David sculptată de Michelangelo, dar mai ales de procesul ce stă în spatele acestei opere: unul de educare, de transformare, de autodepășire.

Michelangelo este un pionier în domeniul în care a activat, un personaj care trasează repere. A fost un model şi un profesionist dăruind universalităţii lucrări remarcabile. Valoarea lui Michelangelo este recunoscută de multă lume (operele sale fiind vizitate anual de mii de oameni), însă este cu adevarat apreciat de categorii de public care într-adevar au preocupări în domeniile în care a activat.

Statuia lui David (rezultatul muncii lui Michelangelo) este capodopera nu doar a autorului, ci a întregii Renașteri, reper pentru artă prin tehnică şi simbolism, prin forţă şi siguranţă.

Statuia lui David simbolizează perfecționismul și perfecțiunea prin armonia dintre frumusețea exterioară (atât frumusețea trupească a celui reprezentat, cât și frumusețea statuii propriu-zise ca operă de artă) și frumusețea interioară (prin toate calitățile personajului biblic reprezentat, David – minte limpede, înțeleaptă și un caracter frumos, atitudine smerită).

Evoluţia reală poate fi realizată prin atenţia acordată constant adevăratelor valori: cunoaşterea, spiritualitatea, grija acordată naturii, sănatatea minţii, a sufletului şi a trupului – aspecte manifestate de modelul lui Michelangelo. Doar astfel pot fi contracarate, chiar anulate superficialitatea, oportunismul, interesul acordat îndeosebi formei și mai puțin fondului.

 Esența și forța întregului concept este transmisă de citatul ales ca frază reprezentativă pentru ediția din acest an:

“Suntem capodopera existenței noastre. Fiecare este un Michelangelo al propriei vieți și acel David pe care îl sculptăm suntem noi înșine“ (Joe Vitale).

Conceptual, mesajul frazei-slogan este unul universal, aplicându-se tuturor oamenilor, indiferent de vârstă, sex, nivel de educație, stare socială.

Prin folosirea citatului lui Joe Vitale se doreşte motivarea, încurajarea către depăşirea propriilor limite. Compararea propriei persoane cu Michelangelo iar a potențialului latent pe care fiecare dintre noi îl deține cu David are rolul de a reaminti că oricine poate să ajungă la rezultate excepționale, încurajând și motivând în acest sens.

Dincolo de perfecțiunea capodoperei create, genialitatea lui Michelangelo derivă și din faptul că el a reușit ceea ce nu reușiseră alții, realizând Statuia lui David dintr-un bloc de piatră abandonată de alți sculptori care au avut la îndemână aceeași materie primă, aceleași unelte, aceleași condiții ca și Michelangelo. Se transmite faptul că prin încredere și perseverenţă, prin curaj și muncă poţi reuşi.

Ştiai că?

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni  (6 March 1475 – 18 February 1564) este considerat un geniu universal: pictor, sculptor, arhitect, poet şi inginer. Este catalogat, alături de Leonardo da Vinci, drept cel mai important artist din perioada de vârf a Renaşterii italiene.

Statuia lui David este considerată a fi una dintre cele mai apreciate capodopere ale lui Michelangelo, lucrare reprezentativă pentru întreaga perioadă a Renaşterii italiene. Este o statuie de marmură albă care măsoară 4,34 metri (5,17 metri împreună cu soclul) a unui bărbat nud, fiind creată între 1501 și 1504. Statuia îl reprezintă pe eroul biblic David. Statuia a fost realizată dintr-un bloc de marmură albă de Carrara abandonată după eşecul altor sculptori. Michelangelo a știut să profite din plin de strâmtimea blocului de marmură și să forțeze unul din defecte (o spărtură în care artistul a săpat spațiul dintre brațul drept si tors) în favoarea sa, reușind acolo unde alții nu au reușit. Michelangelo l-a reprezentat pe David cu praștia în mână, chiar înainte de lupta cu Goliat. 

Lucrarea arată tehnica de neegalat a lui Michelangelo. David apare ca un personaj plin de energie și forță, chipul minunat finisat și privirea îndreptată către stânga conferindu-i un aspect hotărât și brav, personificând forța și siguranța. Inițial plasat în fața clădirii Palazzo Vecchio, înPiazza della Signoria, originalul se află, din 1873, expus la Galleria dell’Accademia din Florenţa. 

David (I Sam.16:1-18:30 (Luca 2:52)) este personajul biblic despre care Sfânta Scriptură vorbește cel mai mult. Numai în I şi II Samuel și I Cronici sunt 64 de capitole care îi prezintă viața, familia şi slujirea (fără să fie luate în considerare scrierile sale sau referirile ce se găsesc în cărţile Bibliei cu privire la el). Studiind aceste pasaje descoperim că David a trecut prin toate ipostazele vieţii: a fost cioban (I Sam.16:11), a luptat ca un mare soldat devenind erou naţional (I Sam.17:1-58), a fost ales de Dumnezeu ca rege în locul lui Saul, domnind peste Israel timp de 40 de ani. (evoluția sa putând fi considerată drept metaforă a evoluției omului de-a lungul unei vieți dedicate autocunoașterii și autodepășirii). El era frumos nu numai la chip (I Sam.16:18) ci și în caracter ( I Sam.16:7). Deşi a fost ales rege, el a avut totdeuna o atitudine smerită. 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s